МЕНЮ
КОШНИЦА

ПРАВА НА ГРАЖДАНИТЕ НА ЕС. ТОМ V. ПРИЛАГАНЕ НА ХАРТАТА НА ОСНОВНИТЕ ПРАВА НА ЕС

ПРАВА НА ГРАЖДАНИТЕ НА ЕС. ТОМ V. ПРИЛАГАНЕ НА ХАРТАТА НА ОСНОВНИТЕ ПРАВА НА ЕС - unipress.bg
ПРАВА НА ГРАЖДАНИТЕ НА ЕС. ТОМ V. ПРИЛАГАНЕ НА ХАРТАТА НА ОСНОВНИТЕ ПРАВА НА ЕС
АвторАтанас Семов
  • Наличност: ДА
  • Корица: твърда
  • Тегло: 0.60кг
  • Размери: 14.00см x 21.00см
  • Страници: 400
  • Година: 2021
  • ISBN: 978-954-07-5223-5
23.00 лв.
Купи

*Книгата е в комплект с Приложно поле на Хартата на основните права на ЕС - Как се прилага Хопес? Наръчник и требник.

С Хартата на основните права ЕС се утвърди като правов съюз със собствен каталог и ефективен механизъм за защита на основните права, действащ редом с националните конституции и ЕКПЧ. Така ЕС не само се приближи до гражданите, но и, по думите на проф. Кун Ленартс, „създаде една много човешка правна система за защита на човешките права, уповаваща се на общочовешките ценности и зачитането на основните права, които стоят в основата на нашата цивилизация“. 

Поредицата „Права на гражданите на ЕС“ няма аналог в европейската правна наука както по своя огромен предметен обхват, така и по особено успешното съчетаване на научните изводи с практическата полезност. Такива изследвания са sine qua non както за доктрината, така и за практиката, защото насърчават и доброто познание, и напредъка в юриспруденцията и нормотворчеството.

Многотомното изследване на проф. д.ю.н. Атанас Семов е нов връх в неговата успешна мисия като изследовател, преподавател и просветител в сферата на Правото на ЕС – мисия, която той осъществява вдъхновено, с оригиналност, дръзновение, аналитичност и критичност. Оригиналността и мащабността на това изследване надхвърлят националната значимост и съдържат елементи на научен принос в европейски мащаб.

Новите томове ІV и V изследват в дълбочина и пълнота проблемите с най-голямо практическо значение: приложното поле на Хартата (и всъщност на цялото Право на ЕС) и прилагането на отделните разпоредби на Хартата. Практиката на Съда на ЕС е прочетена със смела, но аргументирана критичност и загриженост за ефективната защита на правата на човека в ЕС. Новаторският подход на проф. Семов да приложи към всеки том кратък синтез и отделно съвсем кратко резюме на основните изводи максимално подпомага работата на практикуващите юристи и на студентите по „Право“.

проф. д-р Евгени ТАНЧЕВ, Носител на Катедра „Жан Моне“ на ЕС, Генерален адвокат в Съда на ЕС