МЕНЮ
КОШНИЦА

Философия - unipress.bg

Аристотел. Метафизика
-30 %
Историята на Аристотеловия текст е твърде занимателна и много прилича на повест за „изгубената/скрита и след векове открита библиотека от тайни книги, разкриващи всичко важно“. Част от тази изгубена-и-намерена библиотека е Метафизиката. Тя се състои от 14 книги, като отдавна е забелязано, че те ..
35.00 лв. 24.50 лв.
Критическата психология на българската история
-30 %
Проф. д.пс.н. Людмил Георгиев е преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, ръководител на катедра „Социална, организационна, клинична и педагогическа психология“, на магистърска програма „Социална и криминална психология“. Автор е на над десет книги и множество студии и статии.СЪДЪРЖАНИЕРецензииКолос..
23.00 лв. 16.10 лв.
Основи на реториката
-30 %
Професор дфн Донка Александрова е дългогодишен преподавател по реторика в Софийския университет ,,Св. Климент Охридски“. Гост-лектор във Великотърновския университет ,,Св. св. Кирил и Методий‘‘, Пловдивския университет ,,Паисий Хилендарски‘‘, Университета за национално и световно стопанство, Специал..
22.00 лв. 15.40 лв.
АРУКО четения. Логос. Догма. Фантазия. Μит. Име. Исτορия
-30 %
Асоциацията за развитие на университетското класическо образование (АРУКО) е създадена на 8 март 2005 г. През годините на своето съществуване тя се превърна в дружелюбна колегиална общност, обединяваща студенти, докторанти, учители, университетски преподаватели, изследователи от институтите на БАН, ..
35.00 лв. 24.50 лв.
КРЪГОВОСТТА ВЪВ ФИЛОСОФСКАТА ЛОГИКА НА КОНТИНЕНТАЛНАТА ТРАДИЦИЯ
-30 %
Изследването в книгата се опитва да подходи към философската логика в континенталната традиция през призмата на кръговото разсъждение, което разглежда като разгръщащо се на две нива: на нивото на биващото – това е онтологически кръг, и на нивото на логическото – логически кръг, който в никакъв случа..
26.00 лв. 18.20 лв.
ЕПИСТЕМОЛОГИЯ НА ПОНЯТИЯТА. ЗАЩИТА НА КОНЦЕПТУАЛНИЯ ЕЛИМИНАТИВИЗЪМ
-30 %
Въпросът за понятията е централен не само във философията, но също намира своето място в дисциплини като когнитивната психология, невронауката, изследването на изкуствения интелект, лингвистиката, антропологията, логиката. Общоприетият съвременен възглед е, че понятията са конституенти на мисълта, к..
20.00 лв. 14.00 лв.
ОТВЪТРЕ НАВЪН. A priori обосноваване, интуиции и концептуално владеене
-30 %
Класическата епистемология, философия на съзнанието и философия на възприятията се строи отвън навътре – ние осъзнаваме основанията си и ги превръщаме в знание; когнитивната ни система преформулира света около нас и го преобразува в концепти; сензорните ни определености задават съдържанието на..
20.00 лв. 14.00 лв.
ПРЕОБРАЖЕНИЯТА НА ПРАВОСЛАВНАТА ВИНА. Антология
-30 %
Иисус „Същество, Което, като има в Себе си две природи – Божествена и човешка, и едновременно можело да действа и като Бог, и като човек, има и две воли, водещи до единно нравствено решение. Богочовекът унищожил дилемата, чиито два рога поотделно били неизпълними, а като помирил разделените рога на ..
15.00 лв. 10.50 лв.
ГРАЖДАНСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ ДНЕС – ПОСТИЖЕНИЯ И ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА
-30 %
Сборник с доклади от научна конференция - София, 18–19 март 2022 г.СЪДЪРЖАНИЕПРЕДГОВОР ............................................................................................................................. 9ГРАЖДАНСКО ОБРАЗОВАНИЕ И УЧИЛИЩНО ОБРАЗОВАНИЕ ......................... 13ЗА ЦЕЛТА НА ..
20.00 лв. 14.00 лв.
ИСТИНА И ЕКЗИСТЕНЦИЯ
-30 %
Алекс Костова е доктор по съвременна философия с дисертация върху късната философия на Хайдегер. Има академични престои в Торино (2017), Лече (2018) и Виена (2019). От 2021 г. е главен асистент по източна философия в катедра История на философията към Философския факултет на Софийския университет „..
20.00 лв. 14.00 лв.
"Два трактата за управлението“ на Джон Лок. Кратък увод
-30 %
Джон Лок (1632–1704) винаги е бил сред мислителите, съставляващи академичния „канон“ в историята на политическите идеи. Неговата книга „Два трактата за управлението“ (1690) е неизменна част от списъка на „великите книги за политиката“ и дори може да претендира (заедно с „Левиатан“ (1651) на Томас Хо..
16.00 лв. 11.20 лв.
Свят и познание
-30 %
Сборник по случай 70-годишнината на Ангел СтефановСЪДЪРЖАНИЕПРЕДГОВОР / 7СИЛВИЯ КРЪСТЕВАСвят и време – „Философия на времето“ на проф. Ангел Стефанов / 9ЮЛИЯ ВАСЕВА-ДИКОВАРеконструкция и приложимост на научните теории и проблемът за теоретичната репрезентация / 26ЯСЕН АНДРЕЕВМоделът на културологичн..
20.00 лв. 14.00 лв.
ЕКОПОЛИТИЧЕСКА РЕТОРИКА. ДИСКУСИЯ ЗА КЛИМАТА
-30 %
Стоянка Балова-Цветкова е главен асистент в катедра „Реторика“ към Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Защитила е докторат в областта на политическия език и аргументацията с изследване на дискусията за климатични промени в парламентите на България и Европейския съюз..
22.00 лв. 15.40 лв.
Смисъл и реалност - Късният Витгенщайн и традиционната философия
-30 %
Александър Кънев е професор по съвременна философия в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Автор е на книгите "Витгенщайн за границите на езика", "Западната философия: парадигми, революции, перспективи", "Теория на философското развитие" и "Хайдегер и философската традиция"...
20.00 лв. 14.00 лв.
ЖЕНИ, ПОЛ И МОДЕРНИЗАЦИЯ В БЪЛГАРИ Я 1878–1944. Второ допълнено издание
-30 %
Жени, пол и модернизация в България изследва някои от предизвикателствата към мъжката хегемония в модерната социална, културна и политическа история на българската национална държава между 1878 и 1944 г. Книгата поставя българските развития в контекста на Балканите и Европа; очертава ред против..
35.00 лв. 24.50 лв.
УВОД В ЕПИСТЕМОЛОГИЯТА. АНТОЛОГИЯ
-30 %
В началото на сборника читателят ще намери една съвсем кратка статия, която въпреки скромния си обем налага отпечатъка си върху последващите десетилетия в епистемологията от ХХ и ХХІ век. Става дума за публикацията на Едмънд Гетие „Обоснованото истинно убеждение знание ли е?“. Тя подлага на съмн..
30.00 лв. 21.00 лв.
КРАТКА ИСТОРИЯ НА АНТИЧНАТА ФИЛОСОФИЯ
-30 %
Учебникът има за цел да предостави онзи минимум знания за Античността, който е редно да притежава занимаващият се с философия. Същевременно той прокламира и донякъде демонстрира ефективността на т.нар. културологичен подход при историко-философските изследвания, въвличащ в реконструкцията на ученият..
25.00 лв. 17.50 лв.
ИДЕЙНИ ДОКОСВАНИЯ ДО БЪЛГАРСКИ ФИЛОСОФИ
-30 %
Ангел Стефанов е професор по философия, публикувал книги и статии у нас и в чужбина в областта на философия на науката, епистемология и история на българската философия. Член-кореспондент е на Българска академия на науките.СЪДЪРЖАНИЕУВОДНИ ДУМИ - 7ВАСИЛ ХАДЖИСТОЯНОВ-БЕРОН..............................
18.00 лв. 12.60 лв.
История и еманципация: Клио из пасажите на модерността
-30 %
Димитър Божков е преподавател в катедра „История на философията“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ от 2013 г., като преди това е защитил дисертация в същата катедра. Автор е на статии в областта на философия на историята, философия на XIX и XX в., философия на изкуството. Част е от еки..
25.00 лв. 17.50 лв.
Към разбирането за справедливо и справедливост преди и при Аристотел
-30 %
Димка Гочева е родена в Стара Загора през 1964 г. Завършила е философия в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1987 г. От 1988 г. е хоноруван, а от 1990 г. – редовен асистент по история на античната и средновековната философия. Първата ѝ дисертация е за телеологизма на Аристотел, ръково..
18.00 лв. 12.60 лв.
Въведение в постмодернизма. Визуален пътеводител Въведение в постмодернизма. Визуален пътеводител
-30 %
Какво свързва Мерилин Монро, „Дисниленд“, „Сатанински строфи“ и киберпространството?Отговорът е: постмодернизмът.Но какво всъщност представлява постмодернизмът? Но какво всъщност представлява постмодерниз­мът? Този визуален пътеводител излага достъпно загадъчната концепция, която в последните н..
16.00 лв. 11.20 лв.
БИТИЕ И ПРИСЪСТВИЕ
-30 %
БИТИЕ и ПРИСЪСТВИЕ трябваше да излезе в чест на 60-годишния юбилей на нашия колега Стоян Асенов – или Джони, както го наричахме. Но, уви, книгата ще остане като свидетелство за любовта и уважението към него на приятели и съмишленици, на студенти и учители, на литератори и духовници. Ролята на доцент..
30.00 лв. 21.00 лв.
Говори, за да те видя…
-30 %
Сборникът в чест на 75-годишнината на проф. д.ф.н. Донка Александрова отразява широтата на интересите и постиженията й и „реториката с нейните много лица“. В книгата читателят ще намери текстове, написани от учени от целия свят, с които проф. Александрова се е срещнала през своето житейско пътешеств..
35.00 лв. 24.50 лв.
Въобразената пустота
-30 %
Всички дхарми (в това число и нирвана), се казва във философията на Изтока, са пусти (по природа), умът е създател и поддръжник на реалността. С оформянето на една личност (умоподдържана) тя започва да съществува в полето на общото с всичките си потенциални цели и амбиции според средата и културата,..
25.00 лв. 17.50 лв.
История на случайността: от Тома Аквино до Сол Крипке
Изчерпан
Основната задача на настоящия сборник е да допринесе към писането на историята на дискурсите върху случайността, т.е. да се проследи как понятието за случайност, макар и често по-скоро имплицитно, съконституира концептуалното пространство на влиятелни за своите епохи философии...
Контексти на признаване
-30 %
"Признаванетo" - взаимното ограничаване на собственото егоцентрично желание в името на другия.Аксел Хонет е роден на 18 юли 1949 г. в Есен, Германия. През 1969–1974 следва в университетите в Бон и Бохум философия, со-циология, немска литература. Защитава дисертация "Критика на властта. Фуко и критич..
6.00 лв. 4.20 лв.
Изчезналите университети. Въведение към една социология на неуспеха
-30 %
Има ли смисъл да се ровим в „задния двор“ на обществата и да се занимаваме с феномени, които самата история вече е отхвърлила и белязала със знака на провала? Изследвайки няколко изчезнали университета, настоящата книга защитава тезата, че осмислянето на условията и причините за един неуспех е в със..
20.00 лв. 14.00 лв.
Бунтът на професорите
Изчерпан
Книгата е посветена на едно от най-важните събития в съпротивата срещу живковизма и неговия авторитарен режим - "Бунтът на професорите".Авторът проф. Васил Иванов е един от участниците в него...
Показва 1 до 28 от 176 (7 страници)