Автор: Вълчан Вълчанов
ISBN: 978-954-07-4635-7
Страници: 198
Година: 2019
Наличност: Да
Тегло: 0.5 кг.
Размери(ДxВ):14.0x21.0 см.
Корица: мека
мека

14.00 лв.

Количество

Суетата в човешката история е древна, но и същевременно неостаряваща и вечно актуална тема. Още в старозаветни времена псалмопевецът установява крехкото и суетно състояние на човек: "Ето, Ти си ми дал дни колкото педя, и векът ми е като нищо пред Тебе. Наистина пълна суета е всеки човек, който живее." (Пс.38:6). Затова той се моли на Бог да го предпази от нея: "Отвърни очите ми да не виждам суета; животвори ме на Твоят път" (ПС. 118:37). Суетата вълнува от дълбока древност (за което свидетелстват книгите на Старият завет и античната литература) също философи, законотворци, пророци, царе, императори, мъдреци, а по ново време и богослови, мислители, есеисти, моралисти и други. Същевременно суетата представлява едно твърде богато на съдържание понятие, което с развитието си във времето засилва своята динамик, а и обогатява семантичното си съдържание. Подобно изобилие от значения и смисъл срещаме в това понятие, използвано от френския мислител Блез Паскал в неговите "Мисли".
Oснования за избора на настоящата тема са следните обстоятелства: на първо място Блез Паскал, както и самият обект на изследването - "Мисли", са в полето на интересите и светоусещането на дисертанта от дълги години. Също така самото понятие суета представлява особен интерес за автора на настоящия труд, както и богато поле за филологическо и богословско изследване. Освен това дисертантът намира темата за суетата за проучена в отделни аспекти, но подходяща за доразвиване и за задълбочен анализ. Не на последно място за отбелязване е фактът, че изследванията на български език върху Блез Паскал са малобройни, съвсем малко са и анализите на неговите "Мисли", а още по-оскъдни са страниците, посветени на понятието суета в "Мисли".

Ето защо разглеждането на тази тема би могло да доведе до интересни и приносни богословски и филологически интерпретации и анализи, и би представлявало интерес за българския читател.
Подобни продукти