МЕНЮ
КОШНИЦА

Отпадъкът като ресурс и въображение. Антропологически перспективи

Отпадъкът като ресурс и въображение. Антропологически перспективи - unipress.bg
Отпадъкът като ресурс и въображение. Антропологически перспективи
АвторВелислава Петрова
  • Наличност: ДА
  • Корица: мека
  • Тегло: 0.50кг
  • Размери: 16.00см x 23.00см
  • Страници: 174
  • Година: 2023
  • ISBN: 978-954-07-5812-1
30.00 лв.
Купи

Първо цялостно изследване на културните нагласи и политиките, свързани с отпадъка в съвременна България. Главните герои в книгата са държавата, Столична община, сметоизвозващите фирми на „мечки, вълци и лисици“, гражданските мобилизации, но също и социалистическата домакиня, неформалните рециклатори, събирачите на капачки.

В кризите с боклука на София се преплитат недоверието в институциите, политическият популизъм и корупцията, скептицизмът спрямо експертите, неглижирането или прикриването на опасностите за здравето на столичани. Така отпадъкът се превръща повече в културен и социален, отколкото в екологичен феномен. Изследването му тъкмо в традицията на културната антропология позволява да се разгърнат всички аспекти от този многопластов феномен.

Доц. д-р Валентина Георгиева

Катедра „Културология“, СУ „Св. Климент Охридски“

За всекидневното съзнание култура и отпадък са антитетични категории. Велислава Петрова обаче се е наела с нелеката задача да проследи тяхната история и съвременно битие: теоретично и политическо, материално и въображаемо, социално и икономическо, с една дума – да предложи антропология на отпадъка, сиреч поглед към културата на отпадъка. Изследването ни предизвиква да мислим едновременно за големите проблеми на глобалното съществуване и за собствените ни сблъсъци със стереотипи и мениджърски експерименти. Книгата е не само интелектуално интригуваща, но и много полезна за всеки, който се вълнува от взаимоотношенията на хората с околния свят.

Проф. д-р Райна Гаврилова

Катедра „Културология“, СУ „Св. Климент Охридски