МЕНЮ
КОШНИЦА

Избрани решения на Федералния конституционен съд на Федерална република Германия

Избрани решения на Федералния конституционен съд на Федерална република Германия - unipress.bg
Избрани решения на Федералния конституционен съд на Федерална република Германия
  • Наличност: Изчерпан
  • Корица: твърда
  • Тегло: 2.00кг
  • Размери: 17.00см x 24.00см
  • Страници: 1070
  • Година: 2019
  • ISBN: 978-954-07-4677-7
Купи

Конституцията принадлежи към основните стълбове на конституционно организираното общество. Тя дава правна насока за всички действия на държавата. Но текстът на конституцията не може да разгърне ефекта си без участници, които да изпълнят с живот записаните в него норми и ценности. Това е задача на всички конституционни органи. Конституционните съдилища обаче са тези органи, които са специално призовани да тълкуват конституцията и да изясняват фундаментални въпроси, чиито отговори само в редки случаи са еднозначно кодифицирани в конституционните разпоредби. От това произтича голямото значение на съдебната практика на конституционния съд. Ето защо Програмата за върховенство на закона за Югоизточна Европа на фондация „Конрад Аденауер“ поставя върху нея един от акцентите на своята дейност.

Настоящият сборник обхваща голям брой решения на Федералния конституционен съд от създаването му през 1951 г. Особен повод за радост е, че за първи път на български език се публикува подобно издание, което разширява кръга от читатели и ползватели на юриспруденцията на Федералния конституционен съд в една голяма страна в Югоизточна Европа.

Сборникът е насочен не само към конституционни съдии, но и към всички лица, които биха имали интерес в тази област. Към тях се причисляват специално съдиите от всички инстанции, адвокатите и преподавателите в различни области на правото, както и младите юристи. Всички те оформят и развиват правната система на дадена страна.