Съставител: Красимира Даскалова Преводач: Боряна Янкова, Валентина Миткова, Илко Пенелов, Орлин Събев
ISBN: 978-954-07-5109-2
Страници: 646
Година: 2021
Наличност: Да
Тегло: 1.2 кг.
Размери(ДxВ):16.0x23.0 см.
Корица: мека

38.70 лв. 43.00 лв.

Количество

В настоящата книга са включени работи от известни автори по общотеоретични и национално специфични проблеми на историята на книгата в Западна Европа – Германия, Италия, Франция, Великобритания, Нидерландия, скандинавските страни, Испания и Португалия.

Включени са и изследвания за Османската империя и мюсюлманския свят, както и няколко водещи традиции в Азия – на Китай, Корея и Япония.

Подбраните статии свързват периодите на ръкописните книги с този на книгопечатането от времето на Диамантената сутра в Китай (IХ век), на Гутенберг в Европа (XV век) до съвременните дигитални издания.

Присъстват теоретични акценти и обобщения за европейската книга през Средновековието; изясняват се понятията „писмена култура“ и „устна традиция“; книгата като символ; икономиката на печата; историята на илюстрацията и нейните технологии; производството на хартията и подвързването на книги.

Представени са най-новите изследвания в полето на историята на книгата като тези за „печатните еднодневки“ и електронната книга. Изданието е предназначено за всеки, който се интересува от историята, настоящето и бъдещето на книгите.

Подобни продукти