Автор: Николай Папучиев
ISBN: 978-954-07-5134-4
Страници: 240
Година: 2021
Наличност: Да
Тегло: 0.5 кг.
Размери(ДxВ):16.0x23.0 см.
Корица: мека

18.00 лв.

Количество

Книгата представя маскарадните игри в Пернишко не само като част от фестивалната култура на страната, а показва скритите и явните проявления на различни социални отношения, реализирани чрез създаването на културни продукти. Анализът се фокусира върху мястото и ролята на сурвакарските групи като фактор за създаването и прилагането на регионални и национални културни политики, разкрива колизиите между отделните заинтересовани страни в тези полета, търси мястото им в динамиката на миграционните процеси в региона.

Книгата представя Фестивала на маскарадните игри в Перник като фактор, оказал силно влияние върху практиките по съхранение и охрана на локалната традиция и превръщането им в част от културното наследство. Същевременно обаче се разкриват и онези вътрешни противоречия в цялостната организация, която поддържа традицията жива, а не я превръща в рудиментарен конструкт или продукт на художествената самодейност.

Николай Папучиев преподава в СУ „Св. Климент Охридски“, където чете лекции по антропология и фолклор. Автор е на редица изследвания в областта на традиционната и съвременната култура, както и на лекционни курсове върху историята на антроположкото познание и върху някои от основните му теми и проблеми, дискусии и разночетения.