Автор: Аксиния Джурова, Дайсаку Икеда
ISBN: 978-954-07-4998-3
Страници: 192
Година: 2020
Наличност: Изчерпан
Тегло: 0.5 кг.
Размери(ДxВ):16.0x23.0 см.
Корица: мека

НЯМА НАЛИЧНОСТ

"Диалогът е интелектуален формат за изследване на истината. При подходящи събеседници той има шанс да се превърне в предизвикателство към рутината, да очертае нови трасета на мисълта. Едно от най-важните качества на диалога е неговата отвореност във времето. След години събеседниците могат да се срещнат отново и пак да подхванат нишката на разговора. Светът се е променял, самите те не са вече същите. Срещата дава нов шанс да изпитат радостта от общуването. Да проверят доколко верни са били тезите и хипотезите. Доколко основателни са били надеждите и тревогите.

От този тип са диалозите, водени между чл.-кор. проф. Аксиния Джурова, виден български учен, и Дайсаку Икеда, общественик, философ, разностранен творец. Проф. Джурова е дългогодишен директор на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“. Дайсаку Икеда е третият президент на Сока Гаккай, будистка организация, създадена преди почти век. Президент Икеда е публична фигура от световен мащаб, един от ярките борци срещу ядрената заплаха, надвиснала над човечеството.

Отстоявайки каузата за нравствено преобразяване на човека и човечеството, през годините Дайсаку Икеда провежда диалози с десетки видни представители на световния интелектуален и политически елит. Сред тях са Арнолд Тойнби, Андре Малро, Рене Юиг, Аурелио Печеи, Хенри Кисинджър, Фидел Кастро, Михаил Горбачов, Чингиз Айтматов, Рихард Куденхове-Калерги, Каранг Синкх... Проф. Джурова е член именно на тази престижна общност, призована да разсъждава върху пътищата на света и надеждите на човечеството.

Водени в продължение на почти четири десетилетия, диалозите носят синтетично послание от различни светове и култури. Те са отпечатък от биографичния и интелектуален опит на двама души, прекосили и осмислили едни от най-трудните години в съвременната история".

Проф. Валери Стефанов

Подобни продукти