МЕНЮ
КОШНИЦА

За древността на бащината земя и за българските дела. Tomus Primus

За древността на бащината земя и за българските дела. Tomus Primus - unipress.bg
-25 %
За древността на бащината земя и за българските дела. Tomus Primus
АвторПетър Богдан
  • Наличност: ДА
  • Корица: твърда
  • Тегло: 1.30кг
  • Размери: 16.00см x 23.00см
  • Страници: 624
  • Година: 2020
  • ISBN: 978-954-07-5045-3
This offer ends in:
Дни
Часа
Мин
Сек
28.00 лв.
21.00 лв.
Купи

„За древността на бащината земя и за българските дела“ на архиепископ Петър Богдан Бакшич е първият исторически трактат в новата ни история, написан на латински език от виден български интелектуалец. Ръкописът на трактата, открит за българската наука едва през 2017 г. в Biblioteca Es-tense Universitaria, гр. Модена, в колекцията на маркиз Джузепе Кампори, съдържа 200 ръкописни страници в 70 глави, засягащи подбрани теми от християнското минало на България. Същевременно съчинението е един от ценните исторически извори за съвременната за автора епоха – 17. в.

Първият том е критично издание на латинския текст с превод и коментар. Въведението представя основните принципи на изданието, които са съобразени с факта, че това е единственият ръкопис на съчинението, открит до този момент. Запазени са някои особености на ортографията, други са осъвременени за удобство на съвременния читател. Идентифицирани са литературните и най-важните документални източници, в коментара са представени реалиите от исторически и филологически характер, необходими за пълноценния прочит на трактата.

Цветан Василев е доктор по класически езици на Софийския универси-тет „Св. Климент Охридски“, катедра „Класическа филология“. Научните му интереси са в областта на средновековния гръцки и латински език.