МЕНЮ
КОШНИЦА

Траките. Концептуален пораждащ модел на развитие (XII в. пр. Хр. – IV в.)

Траките. Концептуален пораждащ модел на развитие (XII в. пр. Хр. – IV в.) - unipress.bg
-30 %
Траките. Концептуален пораждащ модел на развитие (XII в. пр. Хр. – IV в.)
АвторДимитър Иванов
  • Наличност: ДА
  • Корица: твърда
  • Тегло: 0.50кг
  • Размери: 16.00см x 21.00см
  • Страници: 264
  • Година: 2022
  • ISBN: 978-954-07-5449-9
This offer ends in:
Дни
Часа
Мин
Сек
36.00 лв.
25.20 лв.
Купи

Книгата на проф. Димитър Иванов „Траките. Концептуален пораждащ модел на развитие (XII в. пр. Хр. – IV в.)“ се появява в навечерието на 50-годишния юбилей на Института по тракология на БАН (дн. Институт за балканистика с Център по тракология „Проф. Александър Фол“ при БАН). В света на идеите тази годишнина е знаменателна! Махалото се приближава към най-отдалечената си противоположна точка и често обществото се оказва в идейна ситуация, която в някои отношения е коренно противоположна на породилия този цикъл вихър.

Още от първите редове проф. Димитър Иванов поставя за обсъждане нов подход за концептуален модел. Студията е не само история на траките, но и анализ на познанието и познавателната ни способност по отношение на историческия процес. Предлага ни се не просто разказ за нашите предци (прототраки/траки), а изследване на модела на тракийското историческо развитие, общество и социална структура, на тракийската духовност и култура. Моделът е устойчив и доказателство за това е, че съвсем естествено се прелива в средновековната държавност на българите, които често византийските автори обичат да наричат с тракийското им име мизи.

Препоръчвам горещо труда на проф. Димитър Иванов пред академичната общност и читателската аудитория! Аз лично ще го предложа на моите студенти не само като история на траките, но и като модел на историческо изследване, в което „подходът към историята е като към човекознание“ по думите на Александър Фол.

Проф. д.н. Сергей Игнатов