МЕНЮ
КОШНИЦА

Свидетел на историята 1929-1969

Свидетел на историята 1929-1969 - unipress.bg
Свидетел на историята 1929-1969
АвторЧарлс Е.Болън
  • Наличност: Изчерпан
  • Корица: твърда
  • Тегло: 1.30кг
  • Размери: 16.00см x 23.00см
  • Страници: 676
  • Година: 2020
  • ISBN: 978-954-07-5031-6
Купи

Мемоарите на известния американски дипломат Чарлс Е. Болън стават достъпни за българския читател едва днес, с почти петдесетгодишно закъснение.

Името на този забележителен човек доскоро бе известно в нашата страна само на професионалистите, които отдавна задълбочено следят развитието на отношенията между двата колоса Русия и Съединените щати. А Чарлс Болън е един от активните участници в тези взаимоотношения от момента, в който след Октомврийската революция се подновяват дипломатическите отношения между СССР и САЩ (едва през 1934 г.), до края на кариерата му след четирийсет години активна дипломатическа дейност.

Той е един от първите американски дипломати, владеещи отлично руски език, който добива преки впечатления от политическия, социалния и културния живот на руснаците. Добронамереният му, но често и скептичен поглед към бурните събития в тази страна, която е в центъра на изключителен международен интерес, му дава възможност да схване духа на руснаците и да вникне до голяма степен в манталитета на своите политически партньори от страната на Съветите. Тази негова дарба му дава възможност през цялата му дипломатическа кариера да направи задълбочени анализи и прогнози, които е изключително интересно да четем и днес, след като ни е известен развоят на събитията.

Винаги – от най-тежките политически кризи до моментите на голямо сближение между двете страни – Чарлс Болън е бил приеман от руснаците с уважение може би защото са долавяли, че срещу себе си имат човек, който не изпълнява формално задълженията си, а се опитва да ги разбира, търсейки разумни, уважаващи достойнството на двете страни решения било като съюзници, или опоненти.

В трудните години след Втората световна война, в момента, в който посланик Болън трябва преждевременно да напусне Москва, министър-председателят на СССР Николай Булганин го е запитал: „Защо ви отнемат от нас?“. Години по-късно, при оповестяването на смъртта на Чарлс Болън, в броя на „Ню Йорк таймс“ от 2 януари 1974 г. Робърт Фелпс пише: „Никой друг дипломат не познаваше руснаците по-добре. Перфектно владеене на езика, с познания към руската литература, изкуство, музика, история, както и принципите на болшевизма, господин Болън разбираше съветските лидери и руските хора.“

Чрез позициите, които е заемал през тези години, благодарение на своята висока култура, добронамереност и висок професионализъм той действително се превръща в един изключително прецизен и честен свидетел на историята.

Мемоарите на американския дипломат Чарлс Болън стигат до вас благодарение на безвъзмездната финансова помощ от Александър Чакмаков и Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, които повярваха, че тази книга е полезна и особено актуална днес и трябва да стигне до по-широк кръг българи.

Издаваме я и в знак на голямо уважение към дъщерята на Чарлс Болън н.пр. Ейвис Т. Болън, която бе посланик на САЩ в България в труден преходен период на страната ни (мандат 1996–1999 г.). С цялостната си дейност, включително и в България, н.пр. Ейвис Т. Болън доказа, че е достойна дъщеря на баща си, наследила и развила много от неговите качества.

Няма българин независимо от общественото си положение, докоснал се по един или друг начин до Ейвис, който да не споделя казаното тук за нея. Тя направи всичко възможно да разбере и обикне България, за да може и до днес да ни помага според възможностите си. 

ИВО ХАДЖИМИШЕВ