МЕНЮ
КОШНИЦА

Кръстосаните патогени - новите биологични опасности в растителни храни

Кръстосаните патогени - новите биологични опасности в растителни храни - unipress.bg
Кръстосаните патогени - новите биологични опасности в растителни храни
АвторПетя Христова
  • Наличност: ДА
  • Корица: мека
  • Тегло: 0.50кг
  • Размери: 16.00см x 23.00см
  • Страници: 190
  • Година: 2020
  • ISBN: 978-954-07-5035-4
12.00 лв.
Купи

Монографията разглежда растенията като алтернативни гостоприемници на кръстосаните патогени и предоставя информация относно предпоставките за  възникване на нови биологични опасности в растителните храни. Фокусът е насочен към тази част от най-разпространените човешки и растителни патогени, които имат изключителен капацитет да се адаптират към различни биологични гостоприемници, което е от ключово значение за техния успех. Показано е, че кръстосаните патогени са в състояние не само активно да взаимодействат с растенията, но и да осъществят част от жизнения си цикъл извън естествените си екологични ниши. Темата е особено вълнуваща, защото разкрива нови аспекти от биологията на някои микроби, които вече се считат за много добре характеризирани. Колонизацията на гостоприемници от различни биологични царства е представена чрез сравнение на общите молекулни механизми, използвани от патогените за осъществяване на кръстосаната патогенност.