Кръстосаните патогени - новите биологични опасности в растителни храни
- Наличност: ДА
- Корица: мека
- Тегло: 0.50кг
- Размери: 16.00см x 23.00см
- Страници: 190
- Година: 2020
- ISBN: 978-954-07-5035-4
12.00 лв.
Вашата кошница е празна!
Автор | Петя Христова |
Монографията разглежда растенията като алтернативни гостоприемници на кръстосаните патогени и предоставя информация относно предпоставките за възникване на нови биологични опасности в растителните храни. Фокусът е насочен към тази част от най-разпространените човешки и растителни патогени, които имат изключителен капацитет да се адаптират към различни биологични гостоприемници, което е от ключово значение за техния успех. Показано е, че кръстосаните патогени са в състояние не само активно да взаимодействат с растенията, но и да осъществят част от жизнения си цикъл извън естествените си екологични ниши. Темата е особено вълнуваща, защото разкрива нови аспекти от биологията на някои микроби, които вече се считат за много добре характеризирани. Колонизацията на гостоприемници от различни биологични царства е представена чрез сравнение на общите молекулни механизми, използвани от патогените за осъществяване на кръстосаната патогенност.