Съставител: Лилия Бурова, Мария Ендрева, Ренета Килева-Стаменова
ISBN: 978-954-07-4777-4
Страници: 478
Година: 2019
Наличност: Да
Тегло: 0.9 кг.
Размери(ДxВ):16.0x23.0 см.
Корица: твърда

22.50 лв. 25.00 лв.

Количество

Проф. д-р Борис Парашкевов е и изтъкнат преводач от немски и фински език, получил заслужено признание за преводите си на романа на Мика Валтари „Синухе Египтянина“, на най-значимата творба от епохата на немския барок „Приключенията на Симплицисимус“ от Ханс Якоб Кристоф фон Гримелсхаузен, на късносредновековния епос „Песен за нибелунгите“, на Гьотевия роман „Сродства по избор“ и много други.

През 1984 г. проф. Парашкевов получава Хумболтова награда за популяризиране на германистиката в Югоизточна Европа. За цялостната си дейност като учен и учител на поколения филолози през 2013 г. е удостоен с Почетен знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – синя лента.

По повод 80-годишнината на проф. д-р Борис Парашкевов катедра „Германистика и скандинавистика“ на Софийския университет организира юбилейна научна конференция в негова чест под надслов „От средновековния немски до съвременния български език“, която се проведе на 5–6 октомври 2018 г. С широката си тематична рамка форумът засвидетелства респект към разностранните творчески интереси и постижения на юбиляря. Докладите от конференцията, както и допълнителни статии и материали, са представени в настоящия сборник.

Подобни продукти