МЕНЮ
КОШНИЦА

Оптимизиране на ортодонтското лечение

Оптимизиране на ортодонтското лечение - unipress.bg
-10 %
Оптимизиране на ортодонтското лечение
АвторВалентин Мутафчиев
  • Наличност: ДА
  • Корица: мека
  • Тегло: 0.50кг
  • Размери: 14.00см x 21.00см
  • Страници: 144
  • Година: 2021
  • ISBN: 978-619-90551-2-0
14.00 лв.
12.60 лв.
Купи

Проф. Валентин Мутафчиев (1943) е родом от Трявна. Завършва Стоматологичен факултет – София и през 1971 г. започва работа като асистент в Катедрата по ортодонтия във факултета, където от 2007 г. е ръководител. Член и съосновател на Европейската и Световната федерация по ортодонтия, проф. Мутафчиев е и създател и ръководител на първата ортодонтска клиника у нас – „Валор“. Освен с дългогодишната си практика като специалист по ортодонтия и един от пионерите в прилагането на съвременните ортодонтски апарати и подходи в България, проф. Мутафчиев е автор и на 4 учебника, 5 монографии и над 100 публикации по ортодонтия, както и на поетичната книга „Извънбрачна любов“ (2009), публицистичния сборник „Граждани с безплатен вот“ (2013) и автобиографичната книга „ДИРЯ. Моята ортодонтия“ (2016). Член е на Съюза на българските писатели и е почетен гражданин на Трявна.

Всеки работещ ортодонтия би желал лечението му да бъде ефективно. По-кратко и качествено. Това е и желанието на пациентите. Богатата информация и дългогодишният клиничен опит на проф.Мутафчиев му позволява да даде полезни съвети на колегите си за оптимизиране на ортодонтското лечение. В началото на лечението е необходимо да направим два важни избора – на оптимално време за неговото провеждане и и подходящи методи за диагностика и контрол. Важен е правилният избор на ортодонтски апарати и лечебни средства измежду широко рекламираните от фирмите нови и техните модификации? Работещите ортодонтия трябва да умеят да подберат полезните, подпомагащи развитието на практиката им. Да преценяват търговската реклама, понякога подкрепяна и от научни проучвания.

Книгата разглежда факторите, които могат да влошат ефективността на лечението: бързане, преактивиране на апаратите, необосновано разреждане на посещенията. Описани са лечебни подходи, които могат да подобрят ефективността, както и са разгледани рецидива и ретенцията при ортодонтското лечение като възможни фактори за понижаване на ефективността, както и на подходящия психологичен подход за повишаването й. Накрая е отделено необходимото внимание на два стратегически фактора за оптимизиране на ортдонтското лечение – организацията на дейността и подходящата документация.