МЕНЮ
КОШНИЦА

Химия на елементите и техните съединения

Химия на елементите и техните съединения - unipress.bg
Химия на елементите и техните съединения
АвторЕлена Киркова
  • Наличност: ДА
  • Корица: твърда
  • Тегло: 1.20кг
  • Страници: 702
  • Година: 2013
  • ISBN: 978-954-07-3504-7
35.00 лв.
Купи

Проф. дхн Елена Киркова завършва специалност химия в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Започва научната си дейност в областта на кристализационните и съкристализационните процеси под ръководството на акад. Близнаков. Специализира в Московския университет върху използването на радиоактивни индикатори при включване на различни примеси в кристалните вещества. С много свои сътрудници организира и ръководи Лаборатория за чисти и особено чисти вещества с производствена база. Има отпечатани над 100 научни публикации, научнопопулярни статии и книги за преподаватели по химия и монография "Вещества с висока чистота — методи за получаване". Трудовете ѝ са намерили отзвук в стотици цитати, предимно в чуждестранната литература.

"Химия на елементите и техните съединения" е основен курс, в който се изучават свойствата на всички неорганични прости и сложни вещества — от водорода до трансурановите елементи. Материалът е разгледан на основата на химичната термодинамика и квантовомеханичната теория за строежа на веществата. Използвани са и няколко концепции — прости и достъпни, но строго следващи основните закони на квантовата химия.

Учебникът има за цел не само да даде необходимите знания на студентите, но и да формира у тях научно-творческо мислене за анализиране на усвоените знания, за което спомага стройното изложение на основата на периодичната система на Менделеев. Обърнато е внимание на дискусионните, все още нерешени химични и екологични проблеми, на биологичното значение и токсичното действие на някои елементи. Отразени са приложните аспекти на неорганичната химия, включително за новите отрасли на техниката.