Автор: Петя Георгиева
ISBN: 978-954-07-3295-4
Страници: 248
Година: 2012
Наличност: Да
Тегло: 0.6 кг.
Размери(ДxВ):20.0x28.5 см.
Корица: Мека

8.00 лв. 16.00 лв.

Количество

Доц. д-р Петя Георгиева води основния курс по праистория на студентите от специалност Археология в СУ "Св. Климент Охридски", както и курсове, посветени на различни аспекти от изучаването на културите от IV - IV хил. пр. Хр. Извършвала е разкопки на праисторически обекти /Галатин, Ребърково, Негованци, Карасура и др./ От 1990 година е ръководител на разкопките на Козарева могила - селищна могила и некропол при гр. Каблешково, община Поморие, където се провеждат практиките по праистория на студентите по археология от Софийския университет.
Керамиката е разгледана като важен извор за праисторическото общество, от който може да бъде извлечена богата информация за релативната хронология, културната принадлежност и социалната структура. За нуждите на анализа е разработена нова оригинална методика за обработка на данни за голямо количество керамични съдове. Идеята в нея е отделните групи признаци -технология, размер, форма, украса, да бъдат ппредставени така, че да могат да бъдат обработвани с помощта на електронна техника.
Предложеният монографичен труд е крачка напред в българската историография както в методическо отношение - разработените принципи за обработка на керамични съдове, така и по отношение на познанията ни за V - IV хил. пр.Хр. в българските земи.

Подобни продукти