Автор: Тодор Попов; Теодор Седларски
ISBN: 9789540731247
Страници: 380
Година: 2012
Наличност: Да
Тегло: 0.6 кг.
Размери(ДxВ):16.0x23.0 см.
Корица: мека

12.00 лв. 15.00 лв.

Количество

Книгата "Институционална икономика: възможности и неизползван потенциал" представя теоретичните основи и главните изследователски направления в т.нар. нова институционална икономика /НИИ/, която дава възможност да се разберат множество обществени процеси извън обхвата на традиционната икономическа теория.
Изданието включва темите типология, произход и същност на институциите, теория на транзакционните разходи, теория на пазара, теория на правата на собственост и теория на държавата. Това съдържание следва очертаващата се като всеобща структура на подобни изследвания, съдържаща се в монографиите /които до голяма степен са и учебници/ на Р.Познър /в САЩ/, на Фуруботън и Рихтер /в Германия и САЩ/, на А.Аузан /в Русия/ и др.
На редица места авторите на настоящия труд излизат от рамките както на методологическия индивидуализъм, така и на икономическия детерминизъм, което е довело до оригинални изводи, хипотези и до алтернативни решения в сравнение с общоприетите в новата институционална икономика.
Доц.д-р Тодор Попов и доц.д-р Теодор Седларски са преподаватели в Стопанския факултет на Софийския университет "Св.Климент Охридски", който се отличава с дългогодишна традиция в преподаването и научните изследвания в областта на новата институционална икономика. Книгата е предназначена както за студенти, изучаващи дисциплината институционална икономика, така и за по-широк кръг читатели с интереси в обществените науки.

Подобни продукти