МЕНЮ
КОШНИЦА

Концептуализация на страха в испанската и в българската идиоматика

Концептуализация на страха в испанската и в българската идиоматика - unipress.bg
Концептуализация на страха в испанската и в българската идиоматика
АвторБоряна Кючукова-Петринска
  • Наличност: ДА
  • Корица: мека
  • Тегло: 0.40кг
  • Размери: 16.00см x 23.00см
  • Страници: 240
  • Година: 2022
  • ISBN: 978-954-07-5407-9
20.00 лв.
Купи

Д-р Боряна Кючукова-Петринска е преподавател в Катедрата по испанистика и португалистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където води дисциплините Практическа граматика, Лексикология, Фразеология и Лексикология, фразеология и превод в бакалавърската степен на специалност Испанска филология, а също така Ателие за академично писане и Етнокултурни аспекти на фразеологията в магистърската програма по приложна лингвистика към същата катедра. Автор е на учебници по граматика на испанския език, на учебни помагала и на редица статии в областта на морфологията, лексикологията и фразеологията.

Изследването  е посветено на концептуализацията на различни аспекти на тази емоция и се основава на богат фразеологичен материал от двата езика, вписва се в антропоцентричната парадигма. Анализът на идиоматиката с помощта на когнитивни методи позволява да се разкрие концептуалната картина на света на двете културно-езикови общности по отношение на емоцията страх и да се изясни каква е традиционната им представа за същността на страха, за изпитването на страх и за страхливия човек.

Книгата е предназначена за обучението по дисциплините Фразеология, Лексикология, фразеология и превод и Етнокултурни аспекти на фразеологията. Надяваме се тя да представлява интерес също така за всички, изкушени от света на фразеологията.