МЕНЮ
КОШНИЦА

МОДЕЛИ НА ВЗАИМОРАЗБИРАНЕ В ИНТЕРЛИНГВАЛНИ ЧАТ РАЗГОВОРИ

МОДЕЛИ НА ВЗАИМОРАЗБИРАНЕ В ИНТЕРЛИНГВАЛНИ ЧАТ РАЗГОВОРИ - unipress.bg
-30 %
МОДЕЛИ НА ВЗАИМОРАЗБИРАНЕ В ИНТЕРЛИНГВАЛНИ ЧАТ РАЗГОВОРИ
АвторМагдалена Маркова
  • Наличност: ДА
  • Корица: мека
  • Тегло: 0.50кг
  • Размери: 16.00см x 23.00см
  • Страници: 304
  • Година: 2023
  • ISBN: 978-954-07-5669-1
This offer ends in:
Дни
Часа
Мин
Сек
20.00 лв.
14.00 лв.
Купи

Кратък експеримент по международен научен проект цели да провери как общуват помежду си студенти от френскоезични програми. Предизвикателствата, пред които се изправят участниците, надхвърлят обичайните им университетски дейности и задължения. Те трябва да се свържат с непознати студенти от чуждестранни университети, да работят съвместно по дадена тема с определена цел, да създадат изследователски продукт и да го представят на своите колеги. В хода на подготовката участниците общуват единствено в електронна среда и на френски език – език, който не е роден за нито един от тях, но който те усвояват и усъвършенстват като език за бъдещата им професия. Така те водят помежду си интерлингвални чат разговори, електронни текстови синхронни интеракции на преходен език, в хода на които прозират някои от многобройните аспекти на общуването – междуличностните връзки, които се установяват, поддържат и развиват (или разрушават) през ритуалните моменти от взаимодействието, съвместното изграждане на смисъла и постигането на максимално взаиморазбиране чрез комуникативни техники, стремежа към усвояването на чуждия език по пътя към „магнетичния полюс на езиковата норма“.

Как протича общуването на френски език в чата между студенти с различен роден език? Кои са важните моменти в този тип общуване? Кои са основните трудности, с които се сблъскват участниците, и как се преодоляват? Изследването анализира три вида епизоди в интеракцията, които протичат по определени модели на взаиморазбиране с някои специфични характеристики.

Магдалена Маркова е доктор по приложна лингвистика с френски език от март 2017 г. Като редовен преподавател във Факултета по класически и нови филологии при Софийския университет „Св. Климент Охридски“ води различни курсове по общ и специализиран френски език.