МЕНЮ
КОШНИЦА

История и археология - unipress.bg

Книгата на проф. Димитър Иванов „Траките. Концептуален пораждащ модел на развитие (XII в. пр. Хр. – IV в.)“ се появява в навечерието на 50-годишния юбилей на Института по тракология на БАН (дн. Институт за балканистика с Център по тракология „Проф. Александър Фол“ при БАН). В света на идеите тази го..
36.00 лв.
The graves presented in the book are part of an Eneolithic necropolis located in the Black Sea region of Thrace. So far, this is the first and only necropolis south of the Balkan mountains that can be linked to the first population to use copper metallurgy in the Balkans. Its exploration is not comp..
60.00 лв.
Д-р Даниела Стоянова е преподавател по архитектурна археология в Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Нейните изследователски интереси и публикации са свързани с археологията и архитектурата на Древна Тракия и гръцките колонии по Западния бряг на Черно море. Дългого..
40.00 лв.
CONTENTSGalabovo: Ordinary Things — Odd Things - Krassimir LeshtakovPottery Ornamentation during the Bronze Age at tell Galabovo - Denitsa IlievaBronze Age Site near Ovchartsi, Municipality Radnevo: Features and Pottery - Hristina VasilevaEarly Bronze Age Chronology and Settlement at Dyadovo in the ..
80.00 лв.
Строителна керамика и архитектурна теракота от Аполония Понтика (VI в. пр. Хр. – III в. пр. Хр.) Е-книга
Е-КНИГА
Д-р Даниела Стоянова е преподавател по архитектурна археология в Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Нейните изследователски интереси и публикации са свързани с археологията и архитектурата на Древна Тракия и гръцките колонии по Западния бряг на Черно море. Дългого..
26.00 лв.
Книгата на проф. Димитър Иванов е посветена на проучването на културата на безписмените народи, населявали днешните български земи от неолита до ранножелязната епоха (VII–II хил. пр.Хр.). Посредством анализ на достигналите до нас занаятчийски изделия са разкрити важни аспекти не само на производство..
28.00 лв.
Сборникът „Русия между Изтока и Запада: политика, идеология, дипломация“ е  жест на признателност към учителя и колегата, дългогодишния преподавател по руска история в Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. Димитър Вечев. В тома са включени научни разрабо..
30.00 лв.
Д-р Светослав Малинов е доцент по история на политическите идеи в катедра „Политология” към Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирал е политическа теория и история на политическата мисъл в Норвегия (1990–1991), Италия (1992), САЩ (1993–1994, 1997) и Великоб..
25.00 лв.
ШУМЪТ ОТ ДЕБРИ И БАЛКАНИ ШУМЪТ ОТ ДЕБРИ И БАЛКАНИ
Изчерпан
Луксозно двутомно издание във футляр.Монографията изследва партизанското движение в днешните граници на страната. В годините преди 1989 г., но и след нея то целенасочено е представяно силно идеологизирано, което прави научното му проучване много трудно, но и належащо. Авторът проследява възникването..
60.00 лв.
Доц. д-р Тодор Попнеделев е завършил история, със специализация по история на Византия и балканските народи, и втора специалност Философия в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Води лекционните курсове Увод в историческото познание, Направления и школи в историческата наука и Българска ист..
20.00 лв.
Българската енергия
Изчерпан
"Българската енергия" е пета част от цялостното изследване Арете на д-р Димитър Иванов и обхваща периода на Третата българска държава. Това не е опит за съживяване на миналото и за носталгични равносметки, нито за натрапването на морални поуки. Тя е написана с намерение да предложи друга гледна точк..
10.00 лв.
Двувековният път на едно понятие - "Балканският полуостров" (1808-2008)
Изчерпан
В сборника са включени част от докладите, изнесени по време на Международната научна конференция, посветена на двестагодишния юбилей от създаването на понятието “Балкански полуостров”. Статиите предлагат разнообразни възгледи на специалисти от България, Германия, Чехия, Гърция за миналото на региона..
10.00 лв.
Исторически факултет 1888-2008. Алманах
Изчерпан
Алманах на Историческия факултет  по повод 120 години Софийски университет "Св. Климент Охридски"...
Демократическата партия в България 1887 – 1908
Изчерпан
Димитър Саздов е роден в с. Миланово, Шуменско. През 1973 г. завършва специалност „История" във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий". Работи като учител и музеен работник. През 1975 г. става асистент по Нова и най-нова история на България във ВТУ. Доктор по история е от 1982 г., а през 1987 г. се хабилитир..
7.00 лв.
Сборникът таи скромната претенция да представя - несъвършено, непълно, може би дори неподобаващо - специалност Културология. Ако предполагаемите читатели се изгубят в сложните смислови връзки между отделните статии, остава ни надеждата да разпознаят и преоткрият "общите места" на хуманитаристиката и..
10.00 лв.
Актуалността на темата за сложното минало на Балканите не подлежи на съмнение. Анализирането с инструментариума на историческата наука е един от пътищата за намиране на адекватни решения по тази сложна материя. В духа на това разбиране през 2018 г. в Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски..
28.00 лв.
Исход к Востоку. Предчувствия и свершения. Утверждение евразийцев
Изчерпан
Преди сто години в София се появява на руски език една малка книжка, озаглавена „Исход к Востоку. Предчувствия и свершения. Утверждение евразийцев“, която повече или по-малко остава незабелязана от широката общественост. Тогава, но не и в наши дни, когато мнозина изследователи от цял свят се обръщат..
16.00 лв.
Курсът от лекции и упражнения отговаря на общата обществена и професионална потребност от целенасочено университетско обучение на експерти с компетентност по различните аспекти на културните обекти и художествениете произведения. Авторите подробно разглеждат различните аспекти на експертизата, за да..
30.00 лв.
Мъглиж и мъглижани през ХХ век
Изчерпан
Род, роден дом, родно място, роден край, родолюбие! С това се е запазила нашата Родина - България. А нейната история е богата. История има и Мъглиж - древно селище - грабено, палено, разрушавано, но останало живо.Казват, че историята е най-мъдрият съветник на поколенията.С кратки спомени и щрихи от ..
През май 1913 г. Скот Макфий, британски бизнесмен и един от първите изследователи на ромския език и култура, пристига в България. В края на четириседмичното си посещение - точно преди избухването на Втората балканска война, Макфий, предрешен като циганин, пътува в продължение на шест дни от Варна до..
10.00 лв.
Анжуйските владения на Балканите (XIII – XIV в.). Е-книга
Е-КНИГА
Д-р Никола Дюлгеров е роден във Варна. Възпитаник е на Френската езикова гимназия в морския град. Завършва специалност „История“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 2004 г. специализира в Янинския университет, Гърция. Учител по история в IX френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ла ма..
15.00 лв.
Д-р Никола Дюлгеров е роден във Варна. Възпитаник е на Френската езикова гимназия в морския град. Завършва специалност „История“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 2004 г. специализира в Янинския университет, Гърция. Учител по история в IX френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ла ма..
25.00 лв.
Сергей Герджиков, авторът на този труд, е професор по философия на науката и магистър по археология. В книгата си той представя, аргументира и прилага серия тези за теоретичната археология. В монографията и приложените статии и студия се следва емпиризмът като доверие към данните и фактите. Затова р..
22.00 лв.
СъдържаниеВстъпителни думи ............................................................... 7Надя Манолова-НиколоваПартений Зографски, Поленински и Нишавски(биографични бележки) ....................................................... 9Пламен МитевСофийският даскал Христо Ковачев .......................
15.00 лв.
В настоящата книга са включени работи от известни автори по общотеоретични и национално специфични проблеми на историята на книгата в Западна Европа – Германия, Италия, Франция, Великобритания, Нидерландия, скандинавските страни, Испания и Португалия. Включени са и изследвания за Османската империя ..
43.00 лв.
Настоящата книга продължава издателския проект, започнат с публикуването (1998) на исторически материали за миналото на женския пол под заглавие От сянката на историята: Жените в българското общество и култура. Включените тук дневници, спомени, кореспонденция и белетристика обхващат периода между 70..
30.00 лв.
Чл.-кор. проф. дин Иван Илчев и проф. д-р Пламен Митев са преподаватели в Исторически факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Защо в крайна сметка решихме да наречем резултата от нашия труд „Докосвания до Америка“? Смисълът е двояк. От една страна, обозначава невъзможността ни да о..
25.00 лв.
Изкуство и власт в България през 70-те години на XX век
Изчерпан
Изследването на Пламен В. Петров за отношенията между властта и изкуството в България през 70-те години на XX век вече получи високата оценка на научната колегия - то е успешно защитено като докторска дисертация. Сега под формата на монография му предстои срещата с наистина широка читателска ауд..
Показва 29 до 56 от 191 (7 страници)