МЕНЮ
КОШНИЦА

Читателски профил на учениците от първи до четвърти клас

Читателски профил на учениците от първи до четвърти клас - unipress.bg
Читателски профил на учениците от първи до четвърти клас
АвторАнна Георгиева
  • Наличност: ДА
  • Корица: мека
  • Тегло: 0.60кг
  • Размери: 16.00см x 23.00см
  • Страници: 326
  • Година: 2023
  • ISBN: 978-954-07-5776-6
20.00 лв.
Купи

Доц. д-р  Анна Георгиева е преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (Факултет по науки за образованието и изкуствата) от 2001 г. Научните и изследователските ѝ интереси са в сферата на литературното обучение и формирането на читателски компетентности у учениците от I–IV клас, на обучението на деца и ученици по български език като роден, първи, и като втори език в чуждоезикова среда. Автор е на три монографии: Съвременни проекции на обучението по български език и литература в началните класове (2020), Подготовка по български език на ученици мигранти (методически аспекти) (2013), Обучението по извънкласно четене в началните класове (2012), както и на учебни помагала за I–IV клас по български език и литература от поредицата Заедно! Български език. Читанка (2021) за подпомагане на обучението, организирано в чужбина, и на познавателни книжки от поредицата Приятели. Български език и литература от първа до четвърта група на детската градина (2017).

Монографията „Читателски профил на учениците от първи до четвърти клас“ съдържа в систематизиран вид актуални научнотеоретични постановки за различни типове четене и стратегии на четене, авторски класификации за типология на читателите. Очертани са спецификите в читателския профил на учениците в I–IV клас: читателски интереси, любими книги, особености в поведението им като читатели. Научното изложение включва анализ на учебните програми по български език и литература за I–IV клас (2002–2003, 2015–2017 г.), както и на алтернативните читанки за I–IV клас, одобрени от МОН в периода 2016–2019 г., които и към момента се използват в педагогическата практика.

Книгата би била полезна за настоящи и бъдещи учени, изследователи, начални учители, родители, студенти и за всички, проявяващи интерес към проучването и насърчаването на читателското поведение и формирането на читателски компетентности у 7–11-годишните ученици.