МЕНЮ
КОШНИЦА

Основи на медийната педагогика. Пътеводител в света на дигиталната култура и нейните средства

Основи на медийната педагогика. Пътеводител в света на дигиталната култура и нейните средства - unipress.bg
Основи на медийната педагогика. Пътеводител в света на дигиталната култура и нейните средства
АвторДанаил Данов
  • Наличност: ДА
  • Корица: мека
  • Тегло: 0.30кг
  • Размери: 14.00см x 21.00см
  • Страници: 168
  • Година: 2023
  • ISBN: 978-954-07-5855-8
20.00 лв.
Купи

Данаил Данов е завършил Факултета по класически и нови филологии в СУ „Св. Климент Охридски“, Департамента по социология и политически науки към Централноевропейския университет (CEU) и Центъра за регионални изследвания на Лондонския университет (SOAS). Професионалната му кариера стартира в началото на деветдесетте години и преминава в различни медии и медийни организации в България и чужбина. През 2011 г., след специализация в САЩ по линия на Българо-американската комисия за научен обмен „Фулбрайт“, защитава докторска дисертация по педагогика в СУ на тема „Новите технологии като алтернатива на традиционното обучение“. От 2014 г. е назначен за гл. асистент във ФНПП, СУ, през 2016 г. става доцент, през 2019 г. – доктор на науките, защитавайки дисертация в областта на медийната педагогика, а през 2020 г. става професор по медийна педагогика и медийна грамотност. Автор е на осем монографии, четири студии и на около сто статии, публикувани в България и чужбина. Изнасял е лекции в над 40 наши и чуждестранни университети. Участвал е като ръководител и/или член на екип в десетки международни и национални проекти, свързани с медиите, медийната педагогика и развитието на медийната грамотност.

Чрез настоящата книга споделя опита си в областта на социалните медии – свят, в който общува и се изявява вече две десетилетия. Социалните медии осигуряват неограничени възможности за общуване, забавление и образователно взаимодействие. Те създават разнообразни условия за себеизразяване, споделяне и сближаване, от което потребителите по целия свят масово се възползват, при това още от детска възраст. Тези положителни страни обаче нерядко вървят успоредно с немалко предизвикателства, водещи до проблемни ситуации, за справянето с които са нужни и опит, и знания. Става дума за рискове от нарушаване на личното пространство, за по-лесно манипулиране чрез разпространение на дезинформация и фалшиви новини, за загуба на ценно време и пристрастяване… И, разбира се, за кибертормоз, чиито последствия са не само зловредни, но и доста трудни за отстраняване.

Настоящият пътеводител коментира всички тези разнообразни възможности и предизвикателства, запознава читателите с най-различни мнения на потребители от всички възрасти и предлага експертни съвети и решения.