Автор: Лиляна Табакова

ISBN: 978-954-07-4412-4
Страници: 135
Година: 2018
Наличност: Да
Тегло: 0.4 кг.
Размери(ДxВ):14.0x21.0 см.
Корица: мека

14.40 лв. 16.00 лв.

Количество

Второ издание. Книгата е издадена за първи път през 2016 г. във връзка с 30-годишнината от кончината на Хорхе Луис Борхес (1899–1986), по инициатива на Посолството на Република Аржентина в България и със съдействието на Катедрата по испанистика и португалистика към Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Борхес е познат на нашата публика едва от 1989 г., но можем да твърдим, че заема завидно място в литературния и културния контекст на малка България. Благодарение на вдъхновения труд на преводачите Анна Златкова, Рада Панчовска, Румен Стоянов, Теодора Цанкова, Тамара Такова, Ангел Игов и др. неговата изключителна, поразяваща, смазваща ерудиция, ироничната му и изтънчена игра с космогонии, религии и философии, мистериозните му огледала, лабиринти, мечове и тигри вдъхват интелектуална енергия на многобройни български писатели и поети (като Иван Теофилов, Валери Стефанов, Георги Господинов, Марин Бодаков, Ангел Игов, Йордан Ефтимов, Рада Панчовска и др.), театрали, художници и музиканти).

Българските литературоведи, философи и теоретици на науката също имат принос към проучването на творчеството на аржентинския писател. Няколко изтъкнати университетски преподаватели предоставиха свои статии за този том, но те далеч не изчерпват написаното за Борхес у нас през последните години.