МЕНЮ
КОШНИЦА

"Филология"

-31 %
"Филология"
  • Наличност: ДА
  • Корица: твърда
  • Тегло: 2.00кг
  • Размери: 16.00см x 23.00см
  • Страници: 1226
  • Година: 2017, 2020
45.00 лв.
31.00 лв.
Купи

Пакетът включва два филологически сборника:


ПАРАЧОВЕШКОТО: ГРАЦИЯ И ГРАВИТАЦИЯ

Юбилеен сборник в чест на проф. Миглена Николчина, съставен от Мария Калинова, Дарин Тенев и Камелия Спасова по повод нейната 60-годишнина. Изданието съдържа близо 1000 страници и включва текстове на 71 автори, разпределени в следните дялове: „Човек-животно-машина”, „Семинарът”, „Човекът-утопия”, „Градът на амазонките”, „Асимволия”, „Бяло върху бяло”, „Деви, рицари, кралици” и „Естетика и съпротива”.

НАСЛЕДСТВОТО НА ЛИНГВИСТИКАТА В БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРНА ТЕОРИЯ

Сборникът е част от триптих, включващ още „Изплъзващият се предмет на литературознанието. Невидимата школа (Мирослав Янакиев, Никола Георгиев, Радосвет Коларов)“ (2014) и „Просветителство срещу идеологема (Цветан Стоянов, Атанас Натев, Димитър Аврамов)“ (под печат). С тази поредица катедрата „Теория и история на литературата“ на СУ „Св. Климент Охридски“ и Направлението по теория на литературата към Института за литература при БАН си поставиха за задача да бъдат осмислени с днешна дата и със силата на дебата процесите в българското теоретично мис лене, обхващащо повече от 60 години.

Като се обръщат както към наследството на Фердинанд дьо Сосюр и структурализма, така и към алтернативни течения като генеративизма и гийомизма (последователят на Гюстав Гийом Красимир Манчев е по-добре познат във Франция, отколкото у нас, въпреки че до края на живота си преподава в Софийския университет), авторите на тези страници се надяват не само да са припомнили една история, но и да са отключили нови полет