МЕНЮ
КОШНИЦА

Факултативност на аспектуално-темпоралните показатели в съвременния китайски език

Факултативност на аспектуално-темпоралните показатели в съвременния китайски език - unipress.bg
Факултативност на аспектуално-темпоралните показатели в съвременния китайски език
АвторАнтония Цанкова
  • Наличност: ДА
  • Корица: мека
  • Тегло: 0.50кг
  • Размери: 16.00см x 23.00см
  • Страници: 204
  • Година: 2024
  • ISBN: 978-954-07-5907-4
25.00 лв.
Купи

Монографията на Антония Цанкова представя явленията вариантност и факултативност на аспектуално-темпоралните показатели в съвременния китайски език. Методите на изследването се основават на функционалната лингвистика и семантико-прагматичния подход в аспектологията, анализът на аспектуално-темпоралната система на съвременния китайски език се базира на двукомпонентна теория на вида (Smith; Xiao & McEnery).

Разработен е оригинален модел за описание на вариращите глаголни формативи, който проследява функционирането им чрез възможните модификации – усложнение или неутрализация на компоненти в аспектуално-темпоралната семантика на няколко последователни нива: глаголна лексема, ядрено синтактично ниво, контекстуално-независимо просто изречение, стандартни синтактични конструкции, сложно изречение, цялостен дискурс и контекст.

Анализът се базира на експериментално изследване, чрез което статистически се определя диапазонът на вариране между минималната и максималната интуитивна и съзнателна употреба и се правят изводи относно механизмите на функциониране на факултативните показатели и влиянието на лингвистични и екстралингвистични фактори върху експликацията им в повърхностната структура на езика. Резултатите от изследването могат да бъдат използвани в сравнително-лингвистични и типологични изследвания, приложими са за актуализиране на методиката на преподаване на факултативните аспектуални форми в съвременния китайски език.