МЕНЮ
КОШНИЦА

Социална и солидарна икономика и финанси на Балканите и в Европа

Социална и солидарна икономика и финанси на Балканите и в Европа - unipress.bg
-30 % Изчерпан
Социална и солидарна икономика и финанси на Балканите и в Европа
АвторЦветелина Маринова
  • Наличност: Изчерпан
  • Корица: мека
  • Тегло: 0.50кг
  • Размери: 14.00см x 21.00см
  • Страници: 272
  • Година: 2021
  • ISBN: 978-954-07-5310-2
This offer ends in:
Дни
Часа
Мин
Сек
20.00 лв.
14.00 лв.
Купи

Днес проблемите на безработицата, бедността, неравенството и социалното изключване са в центъра на политическия дневен ред в Европа, както и на дискусиите между икономисти, изследователи и граждани за бъдещето на Европейския съюз, за развитието на европейския социален модел и постигането на устойчив и приобщаващ растеж. Пандемията от коронавирус от 2020 г. задълбочава бедността, увеличава неравенството и изключването, а неблагоприятните икономически и социални ефекти ще продължат и през следващите години в Европа и света. Държавата се намеси масово в подкрепа на икономиката, а икономическото възстановяване поставя безпрецедентни предизвикателства както пред правителствата, така и пред международните финансови организации.

На този фон наблюдаваме бързо нарастване на инициативите и организациите на гражданското общество в Европа и растяща роля на третия сектор в икономиката. Настоящото изследване представя и дискутира идеите и институциите за социална и солидарна икономика в Европа в историческа и дългосрочна перспектива, както и тяхното влияние и преноса им на Балканите (България, Румъния и Сърбия).

Съвременното развитие на идеите, институциите и политиките в сектора в ЕС е резултат преди всичко от икономическите и социалните предизвикателства, пред които са изправени държавите през последните две десетилетия, икономическите, финансовите и дълговите кризи и невъзможността на правителствата да се справят с тях, както и културата и многовековния исторически опит и практики на самоорганизация, солидарност и взаимопомощ в държавите. На Балканите развитието на сектора се предопределя както от екзогенни фактори (водеща роля на процесите, политиките и финансирането от ЕС), така и от ендогенни фактори като качеството и ефективността на националните институции и опита от миналото.

Цветелина Маринова е доктор по икономика, главен асистент в департамент „Икономика“ на Нов български университет. Тя е асоцииран изследовател към лабораторията по икономика, финанси, мениджмънт и иновации (LEFMI) в Университета „Жул Верн“, Амиен, Франция. Автор е на множество статии и студии в областта на социалната и солидарна икономика, европейска икономическа и парична интеграция и история на икономическата мисъл на Балканите. Във Франция е публикувана книгата Ѓconomie sociale et solidaire dans les pays des Balkans. Quels enseignements?