МЕНЮ
КОШНИЦА

Институционална икономика: възможности и неизползван потенциал

Институционална икономика: възможности и неизползван потенциал - unipress.bg
Изчерпан
Институционална икономика: възможности и неизползван потенциал
АвторТодор Попов; Теодор Седларски
  • Наличност: Изчерпан
  • Корица: мека
  • Тегло: 0.60кг
  • Размери: 16.00см x 23.00см
  • Страници: 380
  • Година: 2012
  • ISBN: 9789540731247
Купи

Книгата "Институционална икономика: възможности и неизползван потенциал" представя теоретичните основи и главните изследователски направления в т.нар. нова институционална икономика /НИИ/, която дава възможност да се разберат множество обществени процеси извън обхвата на традиционната икономическа теория.
Изданието включва темите типология, произход и същност на институциите, теория на транзакционните разходи, теория на пазара, теория на правата на собственост и теория на държавата. Това съдържание следва очертаващата се като всеобща структура на подобни изследвания, съдържаща се в монографиите /които до голяма степен са и учебници/ на Р.Познър /в САЩ/, на Фуруботън и Рихтер /в Германия и САЩ/, на А.Аузан /в Русия/ и др.
На редица места авторите на настоящия труд излизат от рамките както на методологическия индивидуализъм, така и на икономическия детерминизъм, което е довело до оригинални изводи, хипотези и до алтернативни решения в сравнение с общоприетите в новата институционална икономика.
Доц.д-р Тодор Попов и доц.д-р Теодор Седларски са преподаватели в Стопанския факултет на Софийския университет "Св.Климент Охридски", който се отличава с дългогодишна традиция в преподаването и научните изследвания в областта на новата институционална икономика. Книгата е предназначена както за студенти, изучаващи дисциплината институционална икономика, така и за по-широк кръг читатели с интереси в обществените науки.