МЕНЮ
КОШНИЦА

Стевия (Stevia rebaudiana Bertoni) – натурален подсладител и потенциално лекарство за човешкото здраве

Стевия (Stevia rebaudiana Bertoni) – натурален подсладител и потенциално лекарство за човешкото здраве - unipress.bg
Е-КНИГА
Стевия (Stevia rebaudiana Bertoni) – натурален подсладител и потенциално лекарство за човешкото здраве
АвторЕли Зайова
  • Наличност: ДА
  • Корица: е-книга
  • Страници: 168
  • Година: 2025
  • ISBN: 978-954-07-6148-0
22.00 лв. (11.25€)
Купи

Стевията като естествен нискокалоричен подсладител има потенциално приложение в различни сфери на икономиката като заместител на захарта поради нулевото си съдържание на калории. Тя се отличава с интензивен сладък вкус, което я прави идеална за отслабване. Освен това проучванията показват нейното допълнително благоприятно въздействие върху здравето, като например положително въздействие върху кръвното налягане, нивата на кръвната захар, сърдечносъдовите заболявания, рака, бъбречните заболявания, възпалителните заболявания на червата, диарията, затлъстяването или здравето на зъбите. Подслаждащият ефект и другите ползи се получават главно от екстракта от стевиол гликозиди. Микроразмножаването на стевия е най-ефективният метод за получаване на растения в промишлен мащаб, когато конвенционалните методи на размножаване са трудни и неефективни. Техниките in vitro позволяват бързо и масово размножаване на стевията без сезонни ограничения и осигуряват достатъчен брой здрави хомогенни растения по отношение на химичния състав за кратък период от време.


Съдържание

Използвани съкращения / 7

1. Увод / 9

2. Произход на стевията / 11

3. Разпространение и история на стевията / 12

4. Обичаи и природолечение със стевия / 14

5. Култивиране на стевия в България / 14

6. Морфологична характеристика на стевията / 16

7. Цитологична характеристика на стевията / 18

8. Биологични изисквания на стевията / 20

9. Химичен състав на стевията / 22

10. Фармакологична активност и профилактично-лечебни свойства на стевията / 26

10.1. Влияние върху нивата на кръвната захар / 26

10.2. Влияние върху кръвното налягане / 28

10.3. Антиоксидантна активност / 29

10.4. Противовъзпалително и антимикробно действие / 30

10.5. Антитуморна активност / 31

10.6. Влияние върху холестерола / 32

10.7. Имуномодулиращ ефект / 33

10.8. Влияние върху храносмилателната система / 33

10.9. Симптоми на алергия към стевия / 34

10.10. Стевия при бременност и кърмене / 35

10.11. Стевия в детската храна / 35

10.12. Влияние върху здравето на зъбите / 36

10.13. Радиационно облъчване на стевия / 36

10.14. Прилагане на стевия при дистрофия / 37

10.15. Прилагане на стевия при хемороиди, запек, киселини, язва / 37

10.16. Стевията е убиец на токсини / 38

10.17. Употреба на стевия при стрес / 39

10.18. Употреба на стевия против зависимости / 40

10.19. Кулинарни приложения на стевията / 41

10.20. Предупреждения и предпазни мерки при използване на стевия / 45

11. Традиционни методи за размножаване на стевията / 46

11.1. Размножаване чрез семена / 47

11.2. Вегетативно размножаване чрез стъблени резници / 49

11.3. Получаване на разсад от коренищни издънки / 53

11.4. Отглеждане на стевия в домашни условия / 54

12. Биотехнологични подходи за култивиране на растенията от стевия / 56

12.1. Размножаване на растенията in vitro / 58

12.1.1. Стерилизация и експланти на растителния материал от стевия / 58

12.1.2. Микроразмножаване на растенията / 59

12.1.3. Вкореняване in vitro на растенията / 66

12.1.4. Адаптиране ex vitro на растенията и засаждане при полски условия / 70

12.2. Съхранение на растителния материал от стевия при in vitro условия / 74

12.3. Калусни и суспендиални култури / 79

12.3.1. Калусни култури / 79

12.3.2. Суспендиални култури / 82

12.4. Растителна регенерация / 83

12.5. Соматичен ембриогенезис / 85

12.6. Протопластни култури / 87

12.7. Антерни култури / 88

12.8. Култура на адвентивни корени / 89

12.9. Синтетични семена / 90

13. Биосинтез на стевиол гликозиди / 91

14. Eлиситори при стевия / 96

14.1. Физически елиситори / 97

14.2. Химически елиситори / 99

14.3. Биотични елиситори / 100

15. Генетична трансформация от стевия в растителни клетки / 103

15.1. Tрансформация чрез Agrobacterium tumefaciens (почвена бактерия) / 103

15.2. Нетипични корени (hairy roots) чрез генетична трансформация / 107

16. Молекулярни методи при стевия / 109

17. Устойчивост на стевията към неблагоприятни условия / 112

17.1. Засоляване / 113

17.2. Засушаване / 116

17.3. Ниски температури / 118

17.4. Воден стрес / 120

17.5. Радиация / 123

17.6. Хербициди / 124

18. Фитохимични изследвания на in vitro култури от стевия / 125

19. Сортове стевия / 132

20. Патенти / 133

21. Заключение / 135

Благодарности / 137

Резюме на български език / 138

Abstract / 139

Използвана литература / 140